Class 10 English Chapter 9- Madam Rides the Bus Question and Answer

Madam Rides the Bus Question and Answer

Vallikkannan

Oral comprehension check

  1. What was Valli’s favourite pass time?
    ( আজৰি সময়ত ভল্লীয়ে কি কৰি ভাল পাইছিল?)
    Answer:- Valli’s favourite passtime was watching what was happening in the street outside by standing in the front doorway of her house.
    আজৰি সময়ত ভল্লীয়ে ৰাস্তাত ঘটি থকা ঘটনাবোৰ ঘৰৰ দুৱাৰদলিত ৰৈ চাই থাকিবলৈ ভাল পাইছিল।
  2. What was a source of unending joy for Valli? What was her strongest desire?
    ( ভল্লীৰ বাবে অপৰিসীম আনন্দৰ উৎস কি আছিল? তাইৰ প্ৰবল ইচ্ছা কি আছিল?)
    Answer:- For Valli, the sight of the bus, filled each time with a new set of passengers was a source of unending joy. Her strongest desire was to ride on the bus.
    ভল্লীৰ বাবে বাছখন আৰু লগতে ইয়াত অহা যাত্ৰীসকল আছিল উৎকন্ঠাৰ উৎস। তাইৰ প্ৰবল ইচ্ছা আছিল বাছখনত যাত্ৰা কৰা।
  3. What did Valli find out about the bus journey? How did she find out the these details?
    ভল্লীয়ে বাছ যাত্ৰাৰ বিষয়ে কি বিচাৰি উলিয়াইছিল? তাই এইবোৰ খবৰ কিদৰে গোটাইছিল?
    Answer:- About the bus journey, Valli found out the distance between the village and the town, the bus fair, the time period of the journey etc.
    She found out these details by listening to conversation between her neighbours and people who regularly used the bus and also by asking discreet questions here and there.
    বাছ যাত্ৰাৰ বিষয়ে ভল্লীয়ে দূৰত্ব, বাছৰ ভাড়া, যাত্ৰাত খৰচ হোৱা সময়ৰ পৰিমাণ বিচাৰি উলিয়াইছিল।
    তাই বাছ যাত্ৰাৰ সবিশেষ তাইৰ ওচৰ চুবুৰীয়া তথা বাছত অহা যাত্ৰীসকলৰ কথোপকথন শুনি আৰু বিভিন্নজনক যাত্ৰাৰ বিষয়ে প্ৰশ্ন সুধি তথ্য সংগ্ৰহ কৰিছিল।
  4. What do you think Valli was planning to do?
    ( তোমাৰ মতে ভল্লীয়ে কি কৰিবলৈ ঠিক কৰিছিল?)
    Answer:– Valli was planning to ride on the bus once in her life.
    (ভল্লীয়ে জীৱনত এবাৰলৈ হলে বাছ যাত্ৰা কৰিবলৈ মনত ঠিক কৰিছিল।)
    Oral Comprehension Check
  5. Why does the conductor called Valli madam’? ( কন্ডাক্টৰজনে ভল্লীক কিয় মেডাম বুলি মাতিছিল? Answer:- The conductor, a fun loving person calls Vallimadam’ because of her attitude like a young girl who can get into the bus by herself without the conductors help.
    ধেমেলীয়া মনৰ কন্ডাক্টৰজনে ভল্লীক মেডাম বুলি তাইৰ আচৰণৰ কাৰণে মাতিছিল। কিয়নো তাই ডাঙৰ ছোৱালীৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰিছিল আৰু কন্ডাক্টৰজনৰ সহায় নোলোৱাকৈয়ে বাছত উঠিছিল।
  6. Why does Valli stand up on the seat? What does she see now?
    Answer:- Because of her short height. Valli can’t see the outside world from the window of the bus, thus she stands up on the seat.
    Now she sees the outside world clearly. She can see the canal, palm trees, grassland, distant mountains, the blue sky, on one side and on the other side a deep ditch, acres and acres of green fields etc.
    চাপৰ বাবে ভল্লীয়ে বাছৰ খিৰিকীৰে বাহিৰৰ দৃশ্যবোৰ দেখা নাছিল, সেইবাবে তাই থিয় হৈ গৈছিল।
    এতিয়া তাই সকলোবোৰ ভালদৰে দেখিছিল। তাই ৰাস্তাৰ কাষৰ খাল, খেজুৰ গছ, ঘাঁহনি, পৰ্বত, নীলা আকাশ আৰু ৰাস্তাৰ আনটো পাৰৰ শাৰী শাৰী সেউজীয়া পথাৰ আদি।✓
  7. What does Valli tell the elderly man when he calls her a child?
    ( ভল্লীয়ে ডাঙৰ মানুহজনক কি কৈছিল যেতিয়া তেওঁ তাইক শিশু বুলি কৈছিল?)
    Answer:- When the elderly man calls her a child, Valli became annoyed and said that no one in the bus is a child and she had paid her own thirty paise.
    যেতিয়া ডাঙৰ মানুহজনে ভল্লীক শিশু বুলি কৈছিল তেতিয়া তাই কৈছিল যে বাছখনত কোনো এজনো শিশু নাই আৰু তাই নিজৰ বাছৰ ভাড়া ত্ৰিশ পইচা নিজে দিছে।
  8. Why didn’t Valli want to make friends with the elderly woman?
    ভল্লীয়ে বয়সীয়াল মানুহ গৰাকীৰ সৈতে কিয় বন্ধুত্ব কৰিব বিচৰা নাছিল?
    Answer:- Valli did not want to make friends with the elderly woman because she asked her questions and irritates her, also Valli could smell the betel nut the woman was chewing and the betel juice was threatening to spill over from her lips at any time.
    ভল্লীয়ে বয়োজ্যেষ্ঠ মানুহগৰাকীৰ সৈতে বন্ধুত্ব কৰিব বিচৰা নাছিল কিয়নো মানুহগৰাকীয়ে তাইক প্ৰশ্ন কৰি অভ্যস্ত কৰি তুলিছিল। ইয়াৰ উপৰিও ভল্লীয়ে তেখেতৰ মুখৰ পৰা তামোলৰ গোন্ধ পোৱাৰ লগতে তেখেতৰ মুখৰ পৰা ওলোৱা তামোলৰ সেলেঙিও দেখা পাইছিল।
    Oral Comprehension Check
  9. How did Valli save up money for her first journey? Was it easy for her?
    (ভল্লীয়ে নিজৰ প্ৰথম বাছ যাত্ৰাৰ বাবে কিদৰে টকা যোগাৰ কৰিছিল? এইটো তাইৰ বাবে সহজ আছিলনে?)
    Answer:- Valli had saved every stray coins come her way. Also she stopped herself from fulfilling her desire to ride the merry-go-round in the village fair. No it was not easy for her to save such amount of money.
    ভল্লীয়ে তাইৰ হাতলৈ অহা সকলো পইচা জমা কৰি গৈছিল। তাইৰ নিজৰ সকলোবোৰ ইচ্ছা পৰিত্যাগ কৰিছিল আৰু গাঁৱৰ মেলাতো তাই কোনো খেল খেলা নাছিল। নাই তাইৰ বাবে পইচা জমা কৰাটো সহজ নাছিল।
  10. What did Valli see on her way that made her laugh?
    ভল্লীয়ে নিজৰ বাটত গৈ থাকোতে কি দেখি হাঁহিছিল?
    Answer:- On her way Valli saw a young cow tail high in the air, was running very fast, right in the middle of the street and right in front of the bus. The animal got more frigh after hearing the honk and it galloped faster; this incident made Valli laugh.
    যাত্ৰা পথত ভল্লীয়ে এটা গৰু দেখিছিল যাৰ নেজডাল ডাঙ খাই আছিল, বাছখনৰ আগে আগে ৰাস্তাৰ মাজেৰে দৌৰি গৈছিল, গাড়ীৰ হৰ্ণ শুনি গৰুটোৱে ভয় কৰে আৰু খৰকৈ দৌৰিছিল, এই কথাই ভল্লীক আমোদ দিছিল।
  11. Why didn’t she get off the bus at the bus station?
    তাই বাছ আস্থান পোৱাৰ পাছত বাছৰ পৰা নামিবলৈ কিয় অশান্তি হৈছিল?
    Answer:- After reaching the bus station, Valli did not get off the bus because she only wanted to have a bus ride, also she was afraid to get off the bus as the place was new to her.
    বাছ আস্থান পোৱাৰ পাছত ভল্লীয়ে বাছৰ পৰা নামি যাব বিচৰা নাছিল কিয়নো তাই মাত্ৰ বাছখনত উঠিবহে বিচাৰিছিল, ইয়াৰ উপৰিও ঠাইখন তাইৰ বাবে নতুন হোৱাৰ কাৰণে তাই নামিবলৈ ভয় কৰিছিল।
  12. Why didn’t Valli want to go to the stall and have a drink? What does this tell you about her?
    ভল্লীয়ে কিয় দোকানলৈ গৈ পানীয় খাব বিচৰা নাছিল? এই কথাৰ পৰা তাইৰ বিষয়ে কি জানিব পাৰিলা?
    Ans:- Valli had only sixty paise with her during the trip and she did not want to waste any money because she had to come back by the same bus at any cast. Thus she refused to go to the stall and have a drink. Also when the conductor offered her a cold drink she refused to take from him.It shawed her well mannered nature.
    যাত্ৰাৰ সময়ত ভল্লীৰ ওচৰত মাথোঁ ষাঠি পইচা আছিল। এই পইচা খাই অযথা ব্যয় কৰিব বিচৰা নাছিল। কিয়নো তাই সেইখন বাছতেই আকৌ উভতি যাব লাগিব। সেইবাবে তাই দোকান খনলৈ যাবলৈ আৰু শীতল পানীয় খাবলৈ অমান্তি হৈছিল।তাই কনডাক্টৰজনৰ প্ৰস্তাৱো প্ৰত্যাখ্যান কৰিছিলে,যিয়ে তাইৰ ভাল আচৰণৰ প্ৰমাণ দিছিল।
    Thinking about the text
    পাঠটিৰ বিষয়ে ভাবা
  13. What was Valli s deepest desire? Find the word’s and phrases in the story that tell you this.
    ভল্লীৰ প্ৰৱল ইচ্ছা কি আছিল? পাঠটিৰ কোনবোৰ শব্দাংশই তাইৰ ইচ্ছাৰ উমান দিছিল?
    Answer:- Vallis deepest desire was to go on a bus ride. The words and phrases in the story tell this are source of unending joy stare wistfully and kindly in her longings, dreams and hopes.
    ভল্লীৰ প্ৰবল ইচ্ছা আছিল মাথো বাছত যাত্ৰা কৰা। পাঠটিৰ কিছুমান শব্দ যেনে অন্তহীন উৎকন্ঠা, প্ৰবল ইচ্ছা, আশা আকাঙ্খা আদি শব্দই এই কথাষাৰৰ উমান দিছিল।
  14. How did Valli plan her bus ride? What did she find out about the bus, and how did she save up the fare?
    ভল্লীয়ে কিদৰে বাছ যাত্ৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল? বাছ যাত্ৰাৰ বিষয়ে কি তথ্য আহৰণ কৰিছিল আৰু কেনেদৰে পইচা গোটাইছিল?
    Answer:- Valli listened carefully to conversation between her neighbours and people who regularly used the bus and asked a few discreet questions. She came to know that the town was six miles from her village, the bus fare was thirty paise and the bus trip took forty five minutes. She saved each and every penny she get, resisting all temptation to buy peppermints, toys and even a ride on the merry-go-round at the village fair so as to save sixty paise. It was a secret trip which she had planned without informing her parents.
    ভল্লীয়ে কান পাতি যাত্ৰীসকলৰ কথোপকথন শুনিছিল আৰু তেওঁলোকক কিছু প্ৰশ্ন সুধিছিল যাত্ৰাৰ বিষয়ে।তাই গাঁও আৰু টাউনৰ দূৰত্ব জনাৰ লগতে বাছৰ ভাড়া আৰু যাত্ৰাৰ সময়ৰ বিষয়ে জানিব পাৰিলে। তাই বাছ যাত্ৰাৰ বাবে নিজৰ সকলো ইচ্ছা পৰিত্যাগ কৰি পইচা জমা কৰিছিল।
  15. What kind of a person in Valli ? To answer this question, pick out the following sentences from text and fill in blanks . The words you fill in are the clues to your answer.
    ভল্লীৰ ব্যক্তিত্ব কেনেকুৱা আছিল? প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিবৰ বাবে তলৰ বাক্য বোৰৰ সহায় লোৱা।
    Answer:- Valli is an innocent girl child, whose deepest desire is to ride on the bus.
    ভল্লী এজনী সৰল মনৰ ছোৱালী আছিল যি কেৱল বাছ যাত্ৰাৰ প্ৰৱল ইচ্ছা মনত পুহি ৰাখিছিল।
    (i) “Stop the bus! Stop the bus ! ” And a tiny hand was raised.
    Commandingly.
    `বাছ ৰখোৱা !বাছ ৰখোৱা’ এইবুলি এখন সৰু হাতে আদেশ সূচক ভংগীমাৰে ৰৈ আছিল।
    (ii) “Yes, I simply have go to town,” said Valli, still standing outside the bus.
    মই মাথো বাছত উঠি যাব বিচাৰো এইবুলি কৈ তাই বাছৰ বাহিৰত ৰৈ আছিল.
    (iii) “There’s nobody here who’s a child” she said haughtily. “I have paid my thirty paise like everyone else.
    ইয়াত থকা কোনোৱে শিশু নহয় তাই খঙেৰে কৈছিল, মই নিজৰ ভাড়া ত্ৰিশ পইচা নিজে দিছো আন সকলো যাত্ৰীৰ দৰে।
    (iv) “Never mind”, she said, “I can get only by myself. You don’t have to help me. “I’m not a child, I tell you,” she said irritably “I’m eight years old.”
    “চিন্তা নকৰিব?” তাই কলে, “মই নিজেই বাছত উঠিব পাৰিম। আপুনি মোক সহায় নকৰিলেও হব। মই শিশু নহয়, মই আপোনাক কলোৱে, তাই কৈছিল খঙেৰে যে মই আঠ বছৰীয়া ডাঙৰ ছোৱালী।
    (v) “You need not bother about me. I can take care of myself”. Valli said, turning her face toward the window and staring out.
    আপুনি মোৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব নালাগে, মই নিজৰ দায়িত্ব নিজেই লব পাৰো, ভল্লীয়ে খিৰিকীৰ ফালে মুখখন ঘূৰাই কৈছিল।
    (vi) Then she turned to the conductor and said, “Well, sir, I hope to see you again.”
    তাৰ পাছত তাই কন্ডাক্টজনৰ ফালে ঘূৰি চাই কলে, “ঠিক আছে ছাৰ, আশা কৰো আপোনাক পুনৰ লগ পাম।
  16. Why does the conductor refer to Valli as `madam’?
    (কন্ডাক্টৰজনে ভল্লীক কিয় মেডাম বুলি কৈছিল?)
    Answer:- The conductor called Valli “madam” as she behaved like a grown up and did not think that she was a child. She also refused his help and told him that she can manage on her own.
    কন্ডাক্টৰে ভল্লীক মেডাম সম্বোধন কৰিছিল কিয়নো তাই ডাঙৰ ছোৱালীৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰিছিল, তাই কন্ডাক্টৰজনৰ সুবিধাকো প্ৰত্যাখ্যান কৰিছিল আৰু নিজৰ দায়িত্ব নিজে পালন কৰিছিল।
  17. Find the lines in the text which tell you that Valli was enjoying her ride on the bus.
    পাঠটিৰ পৰা বাক্যবোৰ বিচাৰি উলিওৱা যিবোৰে ভল্লীৰ আনন্দৰ উমান দিয়ে।
    Valli thoruoghly enjoyed her ride in the bus. The following lines from the text tell us about it. She saw many things on her way -a canal ,palm trees , grassland,distant mountains. “Oh ! it was all so wonderful,” that’s what se felt. “Sometimes the bus seemed on the point of gobbling up another vehicle that was coming towards them as a pedestrian crossing the road. Somehow it passed smoothly. leaving all obstacles behind and then she saw a cow running very first, in front of the bus. This all seemed very funny to Valli and she laughed till tears flowed from her eyes.”
    ভল্লীয়ে তাইৰ বাছ যাত্ৰা বেছ উপভোগ কৰিছিল, তলত দিয়া বাক্য বোৰে আমাক এই কথাৰ উমান দিছিল। তাই নিজ যাত্ৰাত বহু বস্তু দেখা পাইছিল- খাল, পাম গছ, ঘাঁহনি, পৰ্বত আদি। চোৱাচোন এইবোৰ ইমান ধুনীয়া।কেতিয়াবা বাছ খনে কাষেদি যোৱা বাহনৰ ওচৰ চাপি গৈছিল অথবা কোনো পথচাৰীৰ কাষ চাপি গৈছিল।এই সকলো অৱস্থা
  18. What does Valli mean when she says, “I was just agreeing with what you said about things happening without as knowledge.”
    মই আপোনাৰ লগত একমত যে কেতিয়াবা কিছুমান ঘটনা আমাৰ অজ্ঞাতে ঘটি যায়।” ইয়াৰ জৰিয়তে তাই কি বুজাব বিচাৰিছিল?
    Ans:- While making this statement, “Valli was trying to hide the fact about her bus ride. She was also feeling elated at making a successful attempt at her plan.
    এই কথাষাৰৰ জৰিয়তে ভল্লীয়ে নিজৰ বাছ যাত্ৰাৰ কথাটো লুকুৱাব বিচাৰিছিল। তাই বাছ যাত্ৰী প্ৰথম বাৰতে সফল হোৱা বাবে তাই নথৈ আনন্দ অনুভৱ কৰিছিল।
  19. The author describes the things that Valli sees from an eight-years-old’s point of view. Can you find evidence from the text for his statement?
    লিখকে ঘটনাবোৰ আঠ বছৰীয়া ছোৱালীৰ দৃষ্টি ভংগীৰে লিখিছিল। পাঠটিত এই ক্ষেত্ৰত কি উদাহৰণ পাইছা?
    Answer:- Yes, for example when the author says, “She was fascinated by the bus and watching the bus fill with a new set of people each time was a source of unending joy for her. When the author describes the bus he stresses on the colour look of the new bus like silver because a child is attracted towards colour. The seats cure soft and luxurious. The description that the author gives when Valli looked outside are also typical of an eight year old. The blue sky and acres of green field, shaw the enthusiasm a child. A cow running in front of the bus fascinated the child whereas the sight of dead cow brought tears in her eyes and she refused to look outside the window on her return journey. This also describes the behaviour of an eight year old child aptly.
    হয় লিখকে কাহিনীটো আঠ বছৰীয়া কিশোৰী গৰাকীৰ দৃষ্টিৰে বৰ্ণনা কৰিছে। কিয়নো তেওঁ উল্লেখ কৰিছে যে তাই বাছখনৰ ৰঙ তথা বাছ যাত্ৰী এইসকলোবোৰ তাইৰ উৎকন্ঠাৰ উৎস ঠিক তেনেদৰে তেওঁ মৌৰ কথা উল্লেখ কৰোতে ৰংৰ কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে কিয়নো শিশু সদায় ৰঙৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হয়। বাছৰ চিটবোৰ কোমল তথা আৰামদায়ক, নীলা আকাশ, সেউজীয়া পথাৰ আদি বৰ্ণনাবোৰে আঠ বছৰীয়া শিশুৰ মনৰ উৎকন্ঠাৰ প্ৰমাণ দিয়ে। ইয়াৰ যাত্ৰাৰ আৰম্ভণিতে তাই যিটো গৰুৰ দৌৰ দেখি হাঁহিছিল ঘূৰি আহোতে সেই গৰুটোৰ মৃত্যুত তাত মনত দুখ পাইছিল আৰু খিৰিকীৰ বাহিৰলৈ চাব পৰা নাছিল।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *